MANTRA, kadim Veda'larda sanskrit harfler ve hecelerle oluşturulmuş, özel titreşim ve manalar içeren kutsal sözcükler ve bu sözcüklerin dizilimidir.
Mantra, Mutlak Gerçek kavramının fonetik (sesçil) tezahürüdür. Bir mantrada kullanılan heceler büyük güce sahiptir. Her mantranın kendine özel sesli söyleme şekli vardır. Bunun dışına çıkılamaz. Çünki sanskrit dili böyle olmasını işaret eder.
Vedik dilinin temelinde Bīja'lar ( बीज kök mantralar) vardır. Bīja'lar tek sözcüktür. Örneğin:
Bīja'larla enerji merkezlerimiz olan çakralarda medite olunursa, o çakraya ait enerji yükselir. "ŚRĪM" bir Bīja'dır. Bu bīja'nın 108 kez okunması, birinci çakradaki enerjileri harekete geçirir. Ancak mantra çalışmaları çok önemlidir. Rastgele bir zamanda, öylesine çalışmak kişiye yarar sağlamaz. Her kişi de her mantra ya da bīja'yı çalışamaz. Ya da çalıştığı bīja ters tepebilir. O yüzden son derece dikkatle yapılmalıdır.
Jyotish der ki; Guru sizi bir mantraya inisiye etmedikçe, mantralar rastgele kullanılmaz.
Eğer bizim kültürümüzden örnek verirsek, Esma'lar da böyledir. "Bismillahirrahmanirrahim" بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم dokuz adet bīja'dan oluşur mesela. Mantralar ruhsal manada ya da günlük olarak çeşitlenir. Özellikle ruhsal değişim ve yardım manasında kullanılacaksa, zamanlama çok önemlidir. Günlük ve gezegensel kuvvetlendirme manasında kullanılacaksa da, o gezegenin yönettiği gün ve o günün belirli saatlerinde uygulanır. Örneğin kişinin zayıf yogaları varsa, kuvvetlendirmek için, Guru tarafından hazırlanmış mantralar yine belirli zamanlarda, belli sayıda seslendirilir.